Törött az autókulcsom! Mit tegyek?

Nem sűrűn fordul elő, hogy az autókulcs megreped, eltörik, de ha ez megtörténik, akkor azonnal cselekednünk kell. Sokan rá is vágják, hogy persze, azonnal intézkednénk ilyen helyzetben, de a mindennapi teendők annyira el tudnak minket sodorni, hogy csak halogatjuk az ilyen jellegű feladatokat.

Nem akkora a baj, kicsi a repedés, a kulcs még mindig belesiklik a zárba, és el is látja a funkcióját. Igen ám, de ha sokáig halogatjuk a javítást, akkor előbb-utóbb már késő lesz, és egy óvatlan pillanatban kettétörik a kulcsunk, legrosszabb esetben az egyik vége pont a gyújtáskapcsolóban marad.

Ilyenkor persze már szidjunk magunkat, hogy nem léptünk időben, és nem szereltettük meg a kulcsot. A törött, repedt autókulcs ugyanis még menthető lehet, de ha mégsem, akkor pedig le lehet másoltatni, a régi törött kulcsot pedig kidobni. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy kire bízzuk a javítást vagy a másolást. Az autókulcsot sem tudja minden kulcsmásoló lemásolni, a javítást pedig még ennél is kevesebben fogják tudni elvégezni a számunkra. De akkor kihez fordulhatunk törött, repedt kulcs esetén?

Kire bízzuk a javítást?

Az első, és legfontosabb, hogy sose próbáljuk mi magunk megszerelni a törött kulcsot. Sokan vannak, akik értenek, mondjuk, a hegesztéshez vagy egyéb műveletkehez, és úgy gondolják, maguk is megoldhatják a problémát. Még bejárati ejtő kulcs esetén is kétes lehet a házi javítás eredménye, ház még autókulcs esetén, ami egy jóval speciálisabb kulcs, mint elsőre gondolnánk. Az autókulcsok szerkezete ugyanis rendkívül érzékeny, és számos részegységből tevődnek össze, melyek nagy egészet alkotva működnek.

Az autókulcsban található áramkörök és kapcsolók vizsgálatához speciális eszközök és műszerek szükséges, így a kulcsmásolással foglalkozó szakemberek közül sem ért hozzá mindenki. Mindenképp olyanra bízzuk a munkát, aki ért az autókulcsokhoz, el tudja végezni a diagnosztikai vizsgálatot és a javítást is. A javítás egyébként nem tart olyan sokáig, mint azt elsőre hinnénk, akár fél óra alatt is elkészülhet az autókulcsunk.