Akadhat egy autózár is?

Az egy nagyon gyakori jelenség, hogy a bejárati zár akad vagy szorul, amikor megpróbáljuk elfordítani benne a kulcsot. Erre sok esetben az olajozás a megoldás, de az is előfordulhat egy bejárati ajtónál, hogy a kulcs van kicsit eldeformálódva.

Igen ám, de az autózár esetén már egy kicsit más a helyzet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kulcs nem akar elfordulni a zárban, vagy nem nyílik könnyen, jobban pánikba esünk, mint a bejárati ajtó esetében. Ennek többek között az is az oka, hogy míg a bejárati ajtó zárjánál az akadás mindennapos eset, addig az autózárak esetén ez nem fordul elő túl gyakran.

Pedig egy autózár is akadhat, viszont más oka lesz ennek a problémának, mint egy bejárati ajtó estében. Az autókulcsok masszívabb anyagból készülnek, így a deformálódás ebben az esetben nem áll fenn. A zár kiszáradása még előfordulhat, de ez sem olyan gyakori.

Ha a gyújtáskapcsolóval van gond, vagy az autózárral semmi esetre se próbáljuk magunk megoldani a problémát. Ha ugyanis beolajozzuk a gyújtáskapcsolót vagy épp az autózárat, komolyabb bajt is okozhatunk, aminek a javítása sokkal költségesebb lesz.

Mit tegyünk, ha akad az autókulcs a zárban vagy a gyújtáskapcsolóban?

Mindenképp forduljunk szakemberhez. Az autókulcs másolással foglalkozó cégek sok esetben javítást is vállalnak. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy ők nem autószerelők, tehát a zárat és a gyújtáskapcsolót nem feladatuk kiszerelni.

Egyes cégek megteszik, de csak plusz költség fejébe. Érdesem előbb az autószerelőt felkeresni, aki szakszerűen elvégzi a zár vagy a gyújtáskapcsoló kiszerelését, amivel aztán felkereshetjük az autózárakkal is foglalkozó kulcsmásolót vagy zárszervizt.

A szerelés akár egy nap alatt meglehet, így nem kell aggódni, hogy túl sok ideig áll majd a kocsink zár nélkül a szerviz udvarán. A problémát nem érdemes félvállról venni, és halogatni a szerelést, mert a legváratlanabb pillanatban súlyosbodhat a helyzet, szóval, ha azt tapasztaljuk, hogy akad az autózár, esetleg nem forog rendesen a gyújtáskapcsolóban az autókulcs, mindenképp keressünk fel egy zárszervizt.