Tényleg probléma, ha csak egy kulcs van az autóhoz?

Amikor egy autó legördül a gyártósorról, és valaki megvásárolja, akkor biztosak lehetünk benne, hogy két kulcsot vagy kulcskártyát fog kapni az autóhoz. Igen ám, de az évek során a kulcsok is rongálódhatnak, elveszhetnek, és megeshet, hogy amikor gazdát cserél egy autó, csak egy kulcs jár hozzá. De ez tényleg akkora gond? Persze, ha mi veszünk autót, akkor annak látja, ha mi adjuk el, akkor nem. De mi is a helyzet valójában, tényleg két kulcs kell? Nos, a helyzet az, hogy mivel az autókat alapvetően két kulccsal adja a gyártó, és a biztosítók is jellemzően elvárják, hogy két kulcs legyen az autóhoz, így értelem szerűen probléma lehet az eladásnál, ha csak az egyik van meg, illetve csak az egyik működik.

Mert gondoljunk csak bele! A biztosító alapvetően úgy áll hozzá, hogy az autóhoz két kulcs van, így adja a gyártó. Ha csak egy van, akkor ki tudja, kinél van a másik, ez pedig biztonsági kockázatot jelent. Ha valahol van egy másik, akkor az illető elviheti a kocsit, akár az új tulaj tudta nélkül, ennek pedig így megvan a kockázata, a biztosítók pedig szeretnek biztosra menni.

De ha kivesszük a biztosítót a képből, akkor sem szerencsés, ha csak egy kulcs van. Még mindig vannak olyan, régebbi típusú autók, ahol megvan az elvi lehetősége annak, hogy bezárjuk azt az egy kulcsot a kocsiba. Ilyenkor jól jön a pótkulcs, már ha megvan. De ha nincs, akkor bizony költséges lehet feltörni vagy kinyittatni az autót. Ha pedig eladásra kerül a sor, bizony ront az autó értékén, ha csak egy kulcs jár hozzá és nem kettő.

A másoltatás is jó megoldás, vagy új kulcsot kell igényelni a gyártótól?

Tételezzük fel, hogy csak egyetlen kulcsot kapunk a vásárláskor, mert mondjuk, elvesztette az előző tulaj, esetleg külföldi kocsi, és így hozták be, egy kulccsal. Ilyenkor persze alkupozícióban vagyunk, mondhatjuk az eladónak, hogy így x ezer forinttal olcsóbb legyen, hiszen a pótlás költsége minket terhel. De mekkora is ez a költség? Nos, ha nem annyira bonyolult a kulcs, és alapvetően nem zavar minket, hogy a központi zárat csak úgy tudjuk kinyitni, hogy a zárba tesszük a kulcsot, tehát nem egy gombnyomással, akkor a kulcsmásolás gyors, olcsó és egyszerű megoldás. Ha bonyolultabb a kulcs, kénytelenek leszünk a gyártótól beszerezni egy másikat, esetleg az egész zárrendszert kicseréltetni, az viszont már drága mulatság.