Mit tegyünk, ha a használt autót csak egy kulccsal akarja eladni az eladó? Meg merjük venni?

Manapság nagyon pörög a használtautó piac, hiszen az új autók ára ma már annyira magas, hogy sokan inkább használt autóba gondolkodnak. Az idősebb 15-20 éves autókat is sokan keresik, mert ezeket már 1 millió forint körüli vagy alatti összegért be lehet már szerezni, persze attól függ, milyen márkáról és típusról van szó. Igen ám, de egy idős autónak már sok baja lehet, és az sem ritka, hogy a kulcsok sincsenek a legjobb állapotba. Számos olyan eset is van, ahol külföldről hoznak be egy autót, ami már csak egy kulccsal érkezik kis hazánkba.

Amikor új autónkat keressük a használtautók között, akkor az esetleges hibáktól, problémáktól megijedünk, hogy rendben, elmondta az eladó, de nekünk kell fizetni a javítást, így már nem is éri meg az autó? A kulcs kérdése több szempontból is érdekes, hiszen nemcsak az autó zárját nyitja a kocsikulcs, hanem az autó motorját is ezzel lehet beindítani, szóval ha csak egy kulcs van, az mekkora probléma lesz a számunkra?

Nem feltétlen nagy probléma, viszont jó alkupozíció

Idősebb autók esetén az elveszett kulcsot egy másolással könnyen lehet pótolni, illetve az autó távirányítójának gondját is sokszor egy elemcserével lehet orvosolni. Persze a távirányítók esetében megeshet, hogy chipcsere vagy újraszinkronizálás kell, ami viszont már drágább dolog. Amennyiben olyan autót készülünk megvenni, akár kereskedőtől, akár magánszemélytől, amelynek csak egy kulcsa van, illetve kettő, de a másiknak nem működik a távirányítója, mindenképp jelezzük a problémánkat. Ha van rá idő, mert nem azonnal ütjük nyélbe az üzletet, akkor csak úgy vásároljuk meg, ha a tulaj orvosolja a problémát.

Ha azonnal visszük az autót, akkor viszont alkudjunk, és jelezzük az eladónak, hogy ez bizony költséges is lehet. Persze megeshet, hogy nem az, de mi sem vagyunk szerelők, nem tudhatjuk, hogy kulcsmásolásra van szükség vagy zárcserére, elemcserére vagy chip szinkronizálásra. Ha nem is sokat, de pár 10.000 Forintot mindenképp tudunk így alkudni.