Nem működik a központi zár távirányítója?

Amikor az ember feltalálta az autókhoz tartozó központi zárat, és ezt feldobta egy távirányítóval, akkor sokak élete megváltozott.

Már nem kellett többé egyik ajtótól a másikig rohangálni, és akár messziről is ki tudtuk nyitni a kocsit, ami akkor volt igazán nagy előny, ha a gyerekek, vagy a párunk hamarabb ért oda, mint mi.

Pont ezért okozhat a szokásosnál nagyobb bosszúságot, amikor a távirányító újfent nem működik. Ilyenkor számos kérdés merül fel az emberben, és sokan hajlamosak azonnal a legrosszabbra gondolni. Azonban mielőtt még eltemetnénk az autót, vizsgáljuk meg, hogy mi állhat a probléma hátterében.

Tény, hogy minden eset más, így nagyon nehéz általánosítani. Azonban gyakran találkozunk azzal, hogy a távirányító a hibás. Ritkán szokott a zár tönkre menni, így inkább a kis szerkezetben keressük a bajt. Lehet, hogy laikusként nem tudunk mást tenni, mint megütögetni a távirányítót, azonban, ha ez nem működik, akkor ideje utána nézni az elemnek. Ha az utóbbi időben észrevettük, hogy nem mindig nyílt ki a kocsi elsőre, akkor nagy valószínűséggel csak egy elemcserére lesz szükségünk.

Itt jön az, amit rengeteg ember elront. Amikor elemet kell cserélni, akkor az utca végén dolgozó bácsihoz fordulnak, ezzel azonban könnyedén ronthatnak a helyzeten. A távirányító apró, és még egy ügyes kezű ezermester is tönkre teheti, pont ezért ajánlott inkább szakemberhez fordulni.

Az elemcsere után

Ha az elemcsere után megint működik, akkor nincs több teendőnk. Amennyiben nem, előfordulhat, hogy újra kell programozni a távirányítót. Ha erre gyanakszunk, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki helyben is meg tudja mondani, hogy szükségünk lesz-e erre a lépésre. Ilyenkor az autót és a távirányítót összeillesztik, mivel lehet, hogy valamiért már nem ismeri fel az autónkat.

Ha nem tudjuk kinyitni az ajtót, akkor ne törjük fel a saját kocsinkat, és hagyjuk békén az ablakokat is. Ha a hiba az autóban van, akkor szakembernek kell foglalkoznia vele, mert mi csak több kárt tennénk benne, ami végül többe is kerülhet.