Mit tegyünk, ha elvesztettük autónk kulcsát?

Mindannyian jártunk már úgy, hogy a nagy sietségben, hirtelen nem találtuk autónk kulcsát. Általában aztán ez a probléma viszonylag hamar meg is oldódik, amikor valamelyik zsebünkben megtaláljuk azt a kulcsot.

Ilyenkor nagyot sóhajtunk és rohanunk is tovább a dolgunkra. De mi történik akkor, ha csak nem akar előkerülni az a kulcs?

Először is győződjünk meg róla, hogy tényleg mindenhol megnéztük azt a kulcsot, forgassuk át az összes zsebünket, és nézzünk be minden párna mögé. Nyugodtan forgassuk fel az egész lakást, hiszen nem egy apróságról van itt szó.

Ha mással egy háztartásban élünk, hívjunk végig mindenkit, érdeklődjünk utána, ki mikor és hol látta utoljára a kulcsunkat. Ha végképp sehol nem találjuk azonban, akkor érdemes átgondolni, hogy mik legyenek a következő lépések?

Mit tudunk tenni elveszett autókulcs esetén?

Ha úgy tűnik, végleg elvesztettük kulcsunkat és pótkulcsunk sincsen, vagy éppen a pótkulcsunk már az, amit elvesztettünk, akkor sem kell pánikba esni. Semmiképpen ne próbáljuk meg saját magunk feltörni autónkat, azzal csak több kárt okoznánk, mint jót.

Forduljunk szakemberhez, méghozzá autókulcsok másolására specializálódotthoz. Ugyanis az autókulcsokban 1995 óta egyéni chipek vannak, ezek gátolják, hogy feltörjék, vagy elindítsák az autót. Emiatt pedig csak külön erre szakosodott szakemberek tudják másolni ezeket a kulcsokat.

Ha biztosra akarunk menni, kérjük programozási eljárást a másoláshoz, ezzel ugyanis az elveszett vagy ellopott darabot egyben le is tiltják. Ez az opció kicsit drágább, mint a sima másolási folyamat, de biztonságunk érdekében megéri ezt kérni.

A szakember felé először is igazolnunk kell, hogy valóban a mi autónkról van szó, nem másét próbáljuk feltöretni. Ezt követően sérülésmenetesen kinyitják autónkat és kiszerelik az egyik zárbetétet vagy gyújtókapcsolót, hogy az alapján el tudják készíteni a megfelelő kulcsot.

Hogy elkerüljük a jövőbeni hasonló kellemetlenségeket, érdemes már egyből két kulcsot másoltatnunk, és a másodikat bombabiztos helyre eltenni, akár átadni valamelyik közeli barátunknak vagy családtagunknak megőrzésre.