Nem fordul el a kulcs az autózárban, mi lehet a gond?

Manapság már a legtöbb autó központi zárral rendelkezik, és egy távirányító segítségével lehet kinyitni. Ugyanakkor még mindig számos olyan eset van, ahol az autót kulccsal nyitják ki, mert vagy nem működik a távirányító, vagy nincs is, mert mondjuk, másolt kulcsról van szó, esetleg a pótkulcsról. Ilyen esetekben viszont nagyon kellemetlen, hogy betenni ugyan betudjuk a kulcsot az autózárba, viszont elforgatni már nem sikerül. Ilyenkor sokan pánikba esnek, pedig nem feltétlen kell. Számos oka lehet annak, hogy nem mozdul a kulcs, és ebből nem mind jelent költséges javítást.

Miért nem forog el a kulcs a zárban?

Számos oka lehet annak, hogy nem sikerül elfordítanunk a kulcsot, lássuk, mely eseteket érdemes végiggondolnunk:

Rossz kulcs: ha a családban több autó is van, akkor megeshet, hogy a másik autó kulcsát tettük a zárba. Ilyenkor próbáljuk meg a lehető leggyorsabban eltávolítani, hogy a lehető legkevesebb sérülést okozzuk a zárban. A jó kulcs behelyezésével nyílni fog az ajtó.

Sikertelen autólopási kísérlet: sajnos az autólopás még mindig gyakori manapság, és a régi autókat is érinti, nemcsak az újakat. Az is megeshet viszont, hogy nem járt sikerrel a rabló, viszont a zárat megrongálta, ami így eltörött, és a kulcs nem tud benne forogni. Ilyenkor szerelőt kell hívni, aki meg fogja tudni állapítani, hogy tényleg lopási kísérlet történt-e.

Befagyott zár: ha télen történik ez meg, akkor arra is gondolhatunk, hogy a zár befagyott, és ez okozza a gondot. Ilyenkor egyszerűen csak zár-jégoldót kell venni a legközelebbi barkácsboltban vagy autós üzletben, pár fújás, és a gond meg is oldóik. Télen egyébként érdemes a sima jégoldó mellé zár-jégoldót is beszerezni, hogy ez ne okozzon gondot.

Zárhiba: ahogyan a bejárati ajtózár, úgy az autózár is képes meghibásodni. A zárhiba sokféle lehet, érintheti csak az adott ajtót, de akár a központi zárrendszert is. Ha nem forog el a zárban a kulcs, és biztos, hogy nem rossz a kulcs, és a fagyás sem lehet opció, akkor mindenképp szerelőre lesz szükség.