Elveszett az autókulcs? Mit tehetünk ilyenkor?

A kulcsok gyakrabban vesznek el, mint gondolnánk, és bár ez főleg a bejárati ajtók kulcsára igaz, az sem ritka, hogy az autókulcs veszik el. Persze az autókulcsok nagyobbak, könnyebben észrevesszük, ha kiesik a táskánkból vagy a zsebünkből, de nem ritka, hogy ez megtörténik. Lényegesen könnyebb dolgunk van, ha lakáson belül „veszítjük el” a kocsikulcsot, mert amit a lakás elvesz, azt előbb-utóbb vissza is adja, tehát meg fogjuk találni. Hogy ne éljünk át kellemetlen perceket az otthoni kulcskeresgéléssel, érdemes mindig egy fix helyre letenni a kocsikulcsot, amikor hazaérünk, így megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Akkor van nehezebb dolgunk, ha valahol az utcán, vagy út közben veszítjük el az autónk kulcsát. Ez azért is kellemetlen, mert nemcsak, hogy nem jutunk be az autóba, de ha véletlen mégis, akkor elindítani nem fogjuk tudni, hiszen nemcsak a zár működik a kulccsal, hanem a gyújtáskapcsoló is a legtöbb esetbe. Ha pedig fizetős helyen parkolunk, még kellemetlenebb a helyzet. Persze általában két kulcs van az autókhoz, tehát a pótkulcsot elő fogjuk tudni keríteni. Érdekes kérdés, hogy mit csináljuk, ha már épségben hazavezettünk az autóval.

Másolás vagy zárcsere? Melyiket válasszuk?

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi is a jobb megoldás: az autókulcs másolása, vagy az autózár cseréje. Az autózár cseréje mindenképp a költségesebb megoldás, hiszen egy autókulcs másolás bár drágább, mint egy sima PZ zárhoz tartozó kulcs lemásolása, de még mindig olcsóbb, mint egy autózár cseréje. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a kulcs csak elveszett, tehát kiesett valahol, és nem ellopták, akkor a pótkulcs lemásolása nem egy rossz ötlet.

Ha azonban nem vagyunk benne biztosa, hogy lopás vagy vesztés történt, akkor nagy a kockázata annak, hogy valakinél van a kulcsunk, aki bizony visszajön, akár a parkolóba, akár hozzánk, ha valamilyen módon tudja, hogy hol lakunk, és bizony el is viszi a kulcsával az autónkat. A zárcsere bár költséges, de biztonságosabb megoldás.