Tényleg befagyhat az autózár, vagy ez csak városi legenda?

Az autózárakkal kapcsolatban sokféle hiba merülhet fel. Eltörhet, akadhat, sérülhet, és bár sokan nem hiszik el, de bizony be is fagyhat. Mivel ez a probléma a bejárati ajtókat nem szokta fenyegetni, sokan csak városi legendának tartják a dolgot, de gondoljunk csak bele, hogy a kovácsoltvas kapu is megfagyhat, ami akár kisebb akadáshoz is vezethet, az autózár miért is ne fagyhatna be? Ebben az esetben persze komolyabb a baj, hiszen a kapu esetében ez nem túl gyakori, ha pedig mégis megtörténik, akkor viszonylag gyorsan megoldódik a gond.

Az autózár esetén kicsit nehézkesebb lesz az autóba történő bejutás, ha megfagy a zár. Persze, akinek központi zár van az autóján, az nem szembesül ezzel, hiszen csak egy gombnyomás, és már be is tud szállni a kocsiba. Vannak azonban olyan autók, melyekben nincs központi zár, ezeket pedig fenyegeti a zárfagyás veszélye. Érdemes tudni, hogy mire figyeljünk oda, hogy ezt elkerülhessük, de az sem árt, ha tudjuk, mi a megoldás, ha netán mégis megtörténik.

Mikor fagy be az autózár, és mi lehet a megoldás?

A zárfagyás egyik oka, ha nem vagyunk elég alaposak a téli autómosás esetén. Ilyenkor a zár túlságosan vizes lesz, nem szárad ki, a téli hideg miatt pedig ez a víz a zárba fagy. Ez meglehetősen kellemetlen. Természetesen, ha fűtött garázsba tároljuk a kocsit, akkor nem történhet ilyesmi, de ha fűtetlen a garázs vagy az utcán parkolunk, akkor bizony könnyen megeshet.

Emellett az időjárás is megtréfálhat minket. Télen is gyakori az eső, a hó, és ahogyan lefagyhat a szélvédő, úgy az időjárási körülmények miatt a zár is így járhat. Ez ellen viszonylag keveset tehetünk, ha az utcán áll a kocsi.

A megoldás ilyenkor nem az, hogy pánikba esünk, hanem, hogy elővesszük a zár jégoldót, és befújjuk a zárat. Érdemes várni egy keveset, majd óvatosan beletenni a kulcsot. Megeshet, hogy még ilyenkor sem sikerül kinyitni az ajtót, célszerű még egy szer lefújni jégoldóval, és újra várni egy kicsit. Ha még ilyenkor sem sikerül kinyitni a zárat, akkor lehet, hogy nem a fagyás a legnagyobb probléma.