Nem a jó kulcsot tettük a gyújtáskapcsolóba! Mit tegyünk?

Manapság egyre több családban van több autó, hiszen a gyerekek hobbijait, különóráit, vagy akárcsak a munkába járást nem lehet egyetlen autóval menedzselni. Amellett, hogy megvan mindenkinek a saját autója, nem ritka, hogy a másik autó pótkulcsa is nálunk van, nemcsak a saját autónké, mert ki tudja, mikor van arra szükség, hogy a párunk kocsiját is vezessük. És bár a kulcsok nem egyformák, nem is keverhetőek össze, bizony megeshet, hogy még nem estünk túl, az első kávén, és bizony rossz kulcsot tettünk a gyújtáskapcsolóba, vagy a zárba.

A legszerencsésebb eset, ha a kulcs nem megy bele a zárba/gyújtáskapcsolóba, így időben tudunk „kapcsolni”, és elővehetjük a megfelelő kulcsot. Megeshet azonban, hogy a kulcsot be lehet tenni, csak elfordítani nem lehet. Az első reakciónk ilyenkor általában a pánik, hogy most mit tehetünk? Nos, a legfontosabb, hogy legyünk nyugodtak, és a kulcs feszegetése nélkül próbáljuk meg kihúzni a gyújtáskapcsolóból/zárból. Amennyiben sikerül, akkor aggódnunk nem kell, mert nem kell sérülésektől sem nagyon tartanunk. Vegyük elő a jó kulcsot, és már mehetünk is.

Mit tehetünk, ha nem lehet kiszedni az autókulcsot?

A legrosszabb eset, ha a kulcs a zárba/gyújtáskapcsolóba szorul. Ilyenkor a legtöbben megpróbálják erővel megoldani a dolgot, ami nem a legjobb megoldás. Egyrészt a kulcs eltörését kockáztatjuk, amivel így nemcsak a zárat/gyújtáskapcsolót tehetjük tönkre, de a másik autó kulcsát is, így mindkét autónak kárt okozunk, másrészt a feszegetéssel komoly károkat okozhatunk a gyújtáskapcsolóba/zárba, és sajnos ezeknek a cseréje több tízezer vagy százezer forint is lehet. A legjobb, amit tehetünk, hogy szakembert hívunk.

Érdekes kérdés persze, hogy zárszerelőt vagy autószerelőt hívjunk? Nos, a zár esetén érdemes a zárszerelőt keresni, de a gyújtáskapcsoló esetében is felhívhatjuk, hogy vállalja-e a kiszedést. Amennyiben nem, akkor marad az autószerelő. A szakember meg fogja próbálni a zár és a kulcs megsértése nélkül orvosolni a problémát.