Be lehet zárni az autókulcsot az autóba?

Régen, amikor még csak Trabantok, Zsigulik és Polski Fiatok voltak, gyakran megesett, hogy az autó zárakat úgymond felhúztuk, majd kiszálltunk, az autót pedig becsaptuk, bezárva az autót, ami pedig bent volt, az bent is maradt. Igen ám, de mi volt akkor, ha az autókulcs is a kocsiban volt? Nos, hát ilyenkor a kulcsot is sikerült bezárnunk, vagyis, maradtunk, ahol voltunk, mert kulcs híján az autót nem lehetett kinyitni, hacsak nem rejtegettünk valahol egy pótkulcsot. Érdemes kérdés, hogy ez még manapság is megeshet-e?

A kocsiban a legtöbben nem hagyják ott a kulcsot, mert az egész csomót cipelik magukkal, hiszen rajta van minden kulcs. De még így is megeshet, hogy valamiért figyelmetlenek vagyunk, az ajtót becsapjuk magunk mögött, a kulcs pedig bent marad a kocsiba. Persze a legtöbb esetben az autó bezárást úgy tesszük meg, hogy a zárba tesszük a kulcsot, vagy megnyomjuk a távirányítót, vagyis a kulcsot nem zárjuk be így. A legtöbb autó nem zárja be saját magát, így erre nincs esély. Ám sajnos egyes régi autók esetében még mindig eshet, hogy a kulcs bent marad, az ajtók pedig zárva vannak.

Mit tehetünk ilyenkor? Valóban csak feltörni lehet?

Egyes estekben, például Fiat Puntók esetében, ahol a csomagtartó külön nyitható, megeshet, hogy véletlenül betesszük a kulcsot a csomagtartóba, majd lecsapjuk a csomagtartó ajtaját a kulcs pedig bent reked. Ez akkor esik meg, ha az ajtók eleve zárva vannak. Nos, ilyenkor a legrosszabb, ha mi próbáljuk meg valahogy feltörni a saját kocsinkat, mert biztos megsértünk valamit, ami miatt zárcserére lesz szükség, az pedig nem lesz olcsó.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, mindenképp hívjunk inkább szakembert. A zárszerelők, ha nem is minden autótípus esetében, de legtöbbször ki tudják nyitni úgy az autózárat is, hogy közben a zár maga ne sérüljön. Ez persze meglehetősen időigényes lesz, és olcsónak sem mondható, de legalább megúszunk egy zárcserét. Persze csak akkor van erre szükség, ha nincs sehol pótkulcs. Érdemes tartani külön egy pótkulcsot az autókulcsból is, mert ilyen esetekben, még ha nem is azonnal, de el lehet menni a kulcsért, így megússzuk a zárfeltörést vagy a zárnyitást.