Mivel nyílik az autó? Akkor és most

Manapság már a legtöbb autó központi záras, vagyis az autó ajtaját nem a kulccsal fogjuk kinyitni, hanem egy távirányítóval, leginkább olyannal, ami a kulccsal van kombinálva. Ám nem volt ez mindig így. Még mindig vannak forgalomba olyan autók, melyeket úgy lehet kinyitni, akár a lakásajtót, vagyis a zárba tesszük az autókulcsot, és elfordítjuk, majd a hátsó ajtót, esetleg az anyósülés melletti ajtót úgy nyitjuk ki, hogy a nyitó pecket felhúzzuk, zárni pedig annak lenyomásával tudjuk. A 2000 évek elejéig, még ezek az autók voltak gyakoriak.

Ma már a központi zár alapfelszereltségnek számít, sőt, már egyre több autó van, amelynek motorja nem a kulcs elfordításával berreg fel, hanem egy gomb megnyomásával. Természetesen még mindig a központi záras autók vannak túlsúlyban, így sokszor amikor nem tudunk beszállni az autóba, akkor nem a zárral van a gond, hanem a távirányítóval. A leggyakoribb gond manapság az elemek lemerülése, melyet szintén a kulcsmásoló fog nekünk megoldani, és nem a zárszerelő. Az is megesik, hogy a távirányító kalibrálódott el, melyet az autószerelő old meg, és szintén nem a zárszerelő.

Attól, hogy a zárat távirányítóval nyitjuk, az autó még kulccsal működik

Persze adja magát a kérdés, hogy akkor minek is a kulcs, elég a távirányító nem? Akadnak persze olyan járművek, ahol valóban elég a távirányító, és az autó is gombnyomással működik, de a legtöbb esetben a gyújtáskapcsolóba kulcsot kell dugni, és nem gombot nyomkodni. A gyújtáskapcsoló hasonlóan működik, mit az autózár, bár annál lényegesen bonyolultabb szerkezet. Mindig érdekes kérdés, hogy a zárba vagy gyújtáskapcsolóba szorult autókulcs kinek a feladata, már javítás szempontjából.

A zárszerelő zárakkal foglalkozik, egyes szerelők az autókulcs másolásához is értenek, ugyanakkor a gyújtáskapcsoló esetében leginkább az autószerelőt szokás hívni, ugyanis a gyújtáskapcsoló nem zár, inkább autóalkatrész, ehhez pedig az autószerelő jobban ért. Ha tehát az autókulcs a zárba szorul, akkor akár a zárszerelő szakember is segíthet, de a gyújtáskapcsoló esetében inkább autószerelőt hívjunk.