Autószerelőt vagy zárszerelőt hívjunk, ha gond van az autókulccsal?

Az autózár gondja érdekes kérdés, már szerelési jogosultság szempontjából, vagyis, hogy ki az illetékes, akit hívnunk kell: zárszerelőt vagy autószerelőt?

Az autózár is zár, vagyis jöjjön a szerelő, vagy autóprobléma, így inkább az autószerelő lesz a jó megoldás? Egyértelmű válasz erre sajnos nincs, mindig az autózár/autókulcs probléma dönt, hogy lesz a jó megoldás. Először is, vegyük azokat az eseteket, amikor inkább az autószerelő fog tudni nekünk érdembe segíteni, és nem a zárszerelő, mert ugyebár az autónkról van szó.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a kulcs csak forog a zárban, de az autó nem nyílik, akkor bizony, jobban járunk, ha autószerelőt hívunk, mert akkor nagy valószínűséggel az autónkat próbálták meg feltörni, ami sikertelen volt ugyan, de javításra lesz szükség. Akkor is az autószerelőt kell tárcsáznunk, ha a gyújtáskapcsolóval van gond, ha beleszorul a kulcs, beletörik, vagy valamilyen oknál fogva nem forog el benne a kulcs. Mivel a gyújtáskapcsoló egy autóalkatrész, így nagyobb eséllyel tudja megoldani a gondot egy autószerelő, mint egy zárszerelő.

Amikor zárszerelőre lesz inkább szükség, esetleg kulcsmásolóra

Persze a zárszerelő számát is tartsuk készenlétbe, ha az autókulcs/autózár gondot okoz. Először is az autószerelő nem fog tudni mit kezdeni a távirányítóval akkor, ha csak lemerült az elem. Ilyenkor a kulcsmásolót érdemes felkeresni, aki könnyen kicseréli az elemeket. Ha viszont ez nem oldja meg a gondot, akkor az autószerelő lesz a megoldás, akik újra tudja kalibrálni a távirányítót, hogy jól működjön. Amennyiben szorul a zár, esetleg beletörik a kulcs, akkor első körben érdemes a zárszerelőt hívni.

Persze úgy is gondolkodhatunk, hogy kihívjuk az egyik szerelőt, ha pedig nem tud segítni, kihívjuk a másikat, mert akkor ő biztos fog. Ez alapvetően nem rossz ötlet, viszont elég költséges lehet, hiszen manapság már egyik szerelő sem olcsó, se a zárszerelő, sem pedig az autószerelő. A kiszállás persze annyira nem vészes, hogy ne lehetne megfizetni, de tárcsázás előtt inkább gondoljuk végig, melyik szerelő hívása lesz a valóban jó megoldás.