Mit tudnak a modern autókulcsok? Ismerjük meg közelebbről a szabadkezes kulcsokat

Szabadkezes kulcsoknak azok az elektronikus kulcsok nevezhetőek, amelyeket a gépjármű automatikusan érzékelni tud akkor, ha a közelében van. Elég, ha az autó utasterében van a kulcs, a legtöbb esetben egy Start/Stop gombbal működik.

Léteznek olyan típusai is, melyeknél az autó ajtaja is kinyílik akkor, ha érzékeli a szabadkezes kulcs közeledtét.

Az első ilyen modern autókulcs a Renault Mégane-hoz köthető, mely először 2002 és 2004 között jelent meg a piacon. Ezeket a modelleket is kezdetben még csak hagyományos slusszkulcsokkal gyártották, majd következett a kulcskártyás megoldás, amikor egy erre kialakított helyre kellett behelyezni egy kártyát ahhoz, hogy a jármű egy gombnyomással elindulhasson, ezután pedig ezt továbbfejlesztve született meg a szabadkezes kulcs, melynek köszönhetően úgy is el tud indulni az autó, hogy a kulcs a zsebünkben van.

Mi a helyzet akkor, ha lemerül a szabadkezes kulcsban az elem?

Ezek a modern kocsikulcsok rengeteg előnnyel, és kényelemmel járnak, ám arra mindig ügyeljünk, hogy az elemek időbe ki legyenek cserélve, ugyanis, ha azok teljesen lemerülnek, akkor azt a kocsi nem fogja érzékelni.

Szerencsére elmondható, hogy minden ilyen kulcsban van egy tartalék szervizkulcs is, így probléma esetén hagyományosan ki tudjuk nyitni a kocsit, a kilincsnél megtalálható zár segítségével. Ha első ránézésre nem találjuk meg ezt a kulcslyukat, akkor se essünk kétségbe, a legtöbb esetben ugyanis esztétikai okokból ezek a kulcslyukak egy kupakkal le vannak fedve, de ezt szükség esetén egyszerűen el tudjuk távolítani, az autó pedig mechanikusan kinyitható.

Miután kinyitottuk az autó ajtaját, meg kell keresnünk az utastérben található olvasó részt, hogy a jármű a kulcsot érzékelni tudja.

Ford autók esetében általában középen könyöklők alatt található meg a kulcs olvasója, míg a Toyotéknál egyszerűen a Start/Stop gomhoz kell hozzáérinteni azt. Renault típusú gépjárművek esetében pedig középen, a rádió alatt kell keresgélnünk.
Ezzel a módszerrel lehetőségünk van elindítani a járművet, elemcsere után pedig a szabadkezes kulcsunk ugyanúgy fog működni, mint korábban.