Mit tegyünk, ha nyaralás alatt elveszik az autókulcs?

Amikor nyaralni megyünk, a legtöbben autóval teszik ezt. Magyarországon még nem annyira gyakori a bérlés, főleg saját autóval vágunk neki az utazásnak. A baj azonban a nyaralás alatt is utolérhet minket. Ahogyan a nyaraló vagy a lakás kulcsa, úgy az autókulcs is elveszhet, de régebbi típusú autóknál még az is előfordulhat, hogy bezárjuk őket az autóba. Ilyenkor persze pánikba esünk, mert a pótkulcs nagy eséllyel nincs nálunk, és a pótlása lényegesen komplikáltabb, mint egy bejárati ajtózár kulcsának pótlása, esetleg egy új beszerzése.

Amíg ugyanis a nyaraló kulcsának elvesztése maximum egy zárbetétcserével megoldhatóvá válik, az autókulcs pótlása nehézkes és drága, ráadásul nem tudja minden autószerelő vagy épp zárszerelő elvégezni csak úgy. Akkor járunk a legjobban, ha elővigyázatosak vagyunk, és a nyaralásra két autókulcsot viszünk. Mivel gyakori a lopás is, így érdemes a nyaralást megszakítani, vagy az autót egy zárt udvarban, garázsban tárolni a nyaralás alatt. Amennyiben nincs erre lehetőség, a szerelőt kell megkérdezni, hogy milyen lehetőségünk van.

És ha beletörik a zárba?

Bonyolultabb az ügy, ha a kulcs megvan, viszont beletörik a zárba vagy a gyújtáskapcsolóba. Ilyenkor nemcsak egy új kulcsra lenne szükségünk, hanem arra is, hogy a törött darabot kivegyük, és arra is van esély, hogy a zár vagy a gyújtáskapcsoló megsérül. Érdemes a nyaralásra felkészüléskor utána nézni a helyi szerelőknek, zár és autószerelő egyaránt, mert a baj bármikor megtörténhet. Amennyiben nem tud segíteni egy szerelő sem, mert akkora a baj, akkor sajnos az autó hazaszállítását kell megoldanunk, és természetesen a saját hazajutásunkat is.

Amennyiben már nyaralás előtt tapasztaljuk, hogy gond van a zárral, a gyújtáskapcsolóval, mert akad vagy szorul, még a nyaralás előtt javíttassuk meg, mert nagyobb költség lesz a szállítás és a szerelés együtt, mint csak a szerelés önmagában. És persze a saját hazautazásunkat is meg kell majd oldanunk, ami szintén költséget jelent majd.