Mit tegyünk, ha egy másik autó kulcsát tesszük be a gyújtáskapcsolóba?

Manapság már sokaknál van, hogy két autóra van szükség a mindennapi dolgok intézéséhez. Vállalkozásoknál ez gyakori, de családok esetében is sokszor előfordul, hogy több autóra van szükség. Ilyenkor természetesen két külön kulcs is tartozik a két autóhoz. Van, ahol mindenkinek csak a saját autójához van kulcs, de akad olyan eset is, hogy közös használatban vannak az autók, így mindenki számára elérhet mindkét kulcs. Ilyen esetekben viszont nagyon kell figyelni, hogy mindig az a kulcsot markoljuk fel, amelyik autóval indulni szeretnénk, mert komoly gondot is okozhat a tévedésünk.

Nem ritka ugyanis, hogy nem a jó kulcs van a kezünkbe, és megpróbáljuk azzal kinyitni az autót, ami még rosszabb, beindítani. Ha mindkét autóhoz van kulcs a kulcscsomónkon, akkor bizony megeshet, hogy a rossz kulcsot dugjuk a gyújtáskapcsolóba. Ha szerencsének van, akkor nem egy bele, csak félig, és könnyen ki is tudjuk húzni. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem akar belemenni kulcs, ne feszegetni próbáljuk először, hanem ellenőrizzük, jó kulccsal próbálkozunk-e egyáltalán. Ha azonnal észrevesszük a hibát, az a jobbik eset.

Mit tegyünk, ha beleszorul a kulcs?

Sajnos azonban megeshet, hogy nem vesszük észre a hibánkat, és inkább beszegetjük a kulcsot, esetleg az első próbálkozásnál már bele is szorul a gyújtáskapcsolóba. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy higgadtak maraduk, és nem kezdjük el feszegetni, rángatni a kulcsot. Megpróbálhatjuk finoman kihúzni, ám, ha nem járunk sikerrel, erővel ne próbáljuk meg megoldani. A vége az lesz, hogy tönkre tesszük a gyújtáskapcsolót, és persze a másik autó kulcsát is, így kétszeresen is kárt okozunk magunknak.

A legjobb megoldás, ha azonnal hívjuk a szerelőt, elmondjuk a gondot, ő pedig megpróbálja majd a károkozás nélkül eltávolítani a rossz kulcsot a gyújtáskapcsolóból. Valószínűleg, hogy valami sérülni fog, vagy a gyújtáskapcsoló, vagy a kulcs. Ha választhatunk, akkor a kulcs sérülését válasszuk, mert azt könnyebb és olcsóbb pótolni, mint a gyújtáskapcsolót.