Mit tegyünk, ha nem jön ki a kulcs a gyújtókapcsolóból?

Ma már autónk a mindennapjaink elengedhetetlen részét képezik. Folyamatosan használatban vannak, segítenek bennünket eljutni munkahelyünkig, elvinni a gyerekeket iskolába vagy éppen edzésre.

Egyik helyről a másikra való eljutás közben autónkban esszük meg a rohanós reggelinket, intézzük ügyeinket telefonon a dugóban állva, vagy éppen igazítjuk meg hajunkat a piros lámpánál. Télen meleget biztosítanak számunkra, nyáron pedig kellemes hűvös levegőt. Olyannyira hozzá vagyunk szokva, hogy életünk minden részénél velünk vannak, hogy fel sem tűnik, mennyire nehéz lenne nélkülük, egészen addig, amíg valami el nem romlik bennük.

Sokszor nem is nagyon foglalkozunk vele, hogy a kulcs akadozik kicsit a gyújtókapcsolóban indításkor, hiszen általában rohanásban vagyunk, állandó késésben, teljesen máson jár az agyunk. Vagy ha fel is tűnik, egy pillanat múlva már mással foglalkozunk. Igazán pedig csak akkor vesszük komolyan a helyzetet, amikor már nem tudjuk megmozdítani a kulcsot a zárban.

Mi ilyenkor a legjobb megoldás?

Mindenképpen próbáljunk meg nyugodtak maradni és ne feszegetni a gyújtókapcsolót. Az erőszakos rázogatástól és erőteljes nyomástól csak még nagyobb az esély rá, hogy baj történik. Amennyiben még abban a szerencsésebb helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk mozgatni a kulcsot, pár másodperc szünet után újból próbáljuk meg nagyon óvatosan elmozdítani, hátha ki tudjuk venni a kulcsot. Amennyiben ez sikerül, mindenképpen juttassuk el a kulcsot egy szakemberhez, aki megfelelően megvizsgálhatja azt.

Ha pedig már megtörtént a baj és a nyomás hatására már csak a kulcs fele maradt a kezünkben, azonnal hívjunk szakembert. Ne próbáljuk meg különböző módszerekkel kiszedni a kulcs másik felét, mert azzal biztosan csak rontunk a helyzeten.

A legjobb megoldás minden esetben az, ha szakértő segítségére bízzuk magunkat, hiszen ő tudja, hogy milyen eszközök segítségével tudja eltávolítani a kulcs maradványait anélkül, hogy a gyújtókapcsoló is tönkre menne. Igyekezzünk minden helyzetben nyugodtak maradni, hiszen ezzel tudunk a legtöbbet tenni az ügy érdekében.