Miért ne kenjünk zsírt a zárba?

A zár karbantartása sokszor nem tűnik fontosnak, a rendszeres tisztítás gyakran meg sem fordul a fejünkben. Pedig a zárak megfelelő működésének érdekében ez egy nélkülözhetetlen lépés.

Ha úgy érezzük, hogy akadozik kissé a zár, akkor érdemes egy tisztítással egybekötött olajozást elvégeznünk. A megfelelő termékek használatával zárunk újra a régi lesz, könnyen használhatjuk és elkerülhetjük a zárcserét.

Több fajta terméket is használhatunk a zárak karbantartására. A zárakra specializálódott boltokban kapható kifejezetten erre való spray is, amelyet bátran alkalmazhatunk erre a célra. A legjobb alternatíva a WD-40, amely univerzális spray, tisztításra és kenőanyagként egyaránt alkalmas.

Mivel az olajnál is hígabb állapotú, így a legkisebb részekhez is könnyedén hozzáfér. Ezen felül még használhatunk grafitport is, ami szintén alkalmas zárak karbantartására, azzal az egy hátránnyal, hogy használatához szét kell szerelni a zárat, így csak azoknak ajánlott, akik biztosan kezelik a zárakat.

Milyen anyagokat érdemes elkerülni?

A fent említett eszközök alkalmasak a zárak karbantartására, ápolására. Használatukkal a zárak valóban megtisztulnak és könnyebben használhatók. Vannak azonban olyan tévhitek, melyek szerint a háztartásban is fellelhetők zárak ápolására alkalmas eszközök.

Ilyenek lehetnek az étolaj, olíva olaj, egyéb főzésre alkalmas olajak, vagy a libazsír, disznózsír. De ugyanígy szokták emlegetni a varrógép olajat vagy baba olajat is, csakhogy ezek közül valójában egyik sem jó döntés.

A zsírok ugyan ideiglenesen megkönnyítik a zár működését, de olyan hosszú távú károsodást okozhatnak, amelyek miatt nem éri meg alkalmazni őket. A különböző zsiradékok ugyanis belekötnek a zárszerkezetbe, ami azt eredményezi, hogy a zárbetét használhatatlanná válik.

Ezt követően már sajnos nem tudunk segíteni a záron, a szakember sem tud mit tenni, zárcsere szükséges. Éppen ezért érdemes tényleg szakszerűen kiválasztani az ápoló szert hozzá és házi praktikák helyett ezt alkalmazni.