Milyen hibái lehetnek a központi zár távirányítójának?

Ma már a forgalomba lévő autók túlnyomó többsége központi zára, vagyis egy kis távirányító segítségével tudjuk az autónkat nyitni-zárni. Ez egy nagyon praktikus és kényelmesmegoldás, sokszor a riasztó is ezzel a módszerrel működik. Igen ám, de a központi zár távirányítója is meghibásodha. Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, hogy áll az autó mellett, nyomkodja, nyomkodja a gombot, de a zár nem akar nyílni vagy épp záródni. Ilyenkor persze még erősebben nyomjuk a gombot, de előbb-utóbb csak rájövünk, hogy ez nem fog működni. De mi okozza a bajt?

A legtöbb esetben a merülő elem. Ennek egyébként vannak jelei, mert az elem nem egyszerre merül le, hogy ma működik, holnap meg nem. Ahogy fogy az elemből az energia, úgy kell erősebben, vagy többször nyomunk a gombot. Ha már azt tapasztaljuk, hogy nem működik azonnal, egy nyomásra a távirányító, akkor érdemes elmenni, és kicseréltetni az elemet, hogy ne járjunk pórul. Jobb előre gondolkodni, mert ha nem tudjuk bezárni az autót, akkor ellophatják, ha pedig nem nyílik, akkor problémás és drága lehet szerelőt hívni, vagy keresni egy kulcsmásolót, aki elemet cserél nekünk.

Nemcsak az elem lemerülése okozhat gondot!

Bár a leggyakrabban az elem a ludas, nem minden esetben lesz az elemcsere elég, hogy megoldjuk a központi zár távirányítójának problémáját. Az is megeshet ugyanis, hogy a távirányító és a központi zár között nem elállítódik a frekvencia, már nincsenek szinkronban, így pedig működni sem tud a távirányító. Az ilyen bajokat sajnos csak az autószerelő fogja tudni megoldani, aki újrakalibrálja a távirányítót, és összehangolja a központi zárral. Ez természetesen nem olcsó mulatság, így érdemes előbb az elemcserét elvégeztetni, és ha az nem hoz eredményt, akkor jöjjön a szerelő.

Megeshet, hogy elázik a távirányító. Ilyen esetekben előbb érdemes megvárni a teljes száradást, nem nyomkodni a gombot. Száradás után célszerű elemet cserélni, és csak ezután tenni egy próbát. Amennyibe nem működik, akkor sajnos szerelőre lesz szükség.