Melyek a leggyakoribb autózár hibák?

Ahogy a bejárati ajtózár, úgy az autózár is meg tud hibásodni. Ha tönkremegy az autónk zárja, akkor magas költségekkel kell számolnunk, ugyanis minden autótípusnál egyedi a zár, nem lehet mondjuk egy Fiat Puntó zárszerkezetét áttenni egy Honda Matrixba, és bizony megeshet, hogy az adott típusból hiány van, így csak gyári alkatrész jöhet szóba, az pedig akár 100.000 Ft-ba is kerülhet. Igen, még mindig zárakról van szó. Jobban járunk tehát, ha meg lehet szerelni a zárat, és nem kell cserélni. De mely hibák jelentkeznek a leggyakrabban, és lehet-e őket javítani?

Nem működik a távirányító: ez valójában nem is a zár hibája, de ez fordul elő talán a leggyakrabban. Ilyen esetekben két dolog történhet. Az egyik, hogy a távirányítóba lemerült az elem, amit egy elemcserével könnyen orvosolni lehet. A másik, hogy a távirányító és a központi zár nincs szinkronban, így újra kell őket szinkronizálni. Ez természetesen drágább lesz, mint egy elemcsere, de olcsóbb, mint egy új zárszerkezet.

Nem nyílik a zár, ha kulccsal próbáljuk nyitni: ez az az eset, amikor a kulcsot betesszük a zárba, de tudjuk elfordítani, de még a távirányító sem nyitja az adott ajtót. Ilyenkor nagy eséllyel a zárszerkezetben történt törés, sérülés, és sajnos ebben az esetben cserére lesz szükség, a zár nem lesz javítható.

Elforog a kulcs a zárba: ilyenkor is valamilyen törés, sérülés áll a háttérben, amit nagy eséllyel egy sikertelen rablási kísérlet okoz. Ilyenkor érdemes megnézetni a zárat, mert van esély arra, hogy javítható, főleg, ha távirányítóval nyitható az autó. Viszont mindenképp ki kell javítani a hibát, ugyanis egy sérült zárat könnyebb feltörni, aki pedig megpróbálta, lehet, hogy visszajön befejezni a munkát.

Be sem tudjuk tenni a kulcsot a zárba: ezt okozhatja valamilyen akadály, ami a zárba került. Amennyiben ez a helyzet, akkor csak ki kell szedni az akadályt, és nem szükséges zárcsere. Ugyanakkor megeshet, hogy szintén egy sikertelen rablási kísérlet eredménye ez. Mindenképp mutassuk meg szerelőnek a zárat.