Mágneszárak működéséről

Érdekes technológiai újítás, amely kezdete az 1970-es évekre vezethető vissza. Működési elve, hogy az ajtó szerkezetébe van beépítve, mégpedig a zár nyelvével szembe. Ajtó belső oldalán van a gombos vagy kilincses nyitószerkezet, kívülről csak kártyával lehet nyitni, esetleg kóddal. Vagyonvédelmi kategóriába sorolhatóak, éppúgy, mint az ajtóbehúzók (alias ajtócsukó, olajfék) amely gondoskodik arról, hogy nyitás után automatikusan bezáródjon az ajtó.

Elektromágneses zár

Általában irodákban, közintézményekben, vagy szállodai szobákban alkalmazzák, egyszerűsége és nagy biztonsága miatt. Kiegészítő elemként említhetnénk még meg ahol nem feltétlen muszáj az ajtót zárni. Elektromágnesességgel hoznak létre mágneses teret, ezzel megakadályozva az ajtó nyitását. Esetleg elektromos jelre nyílik. Pl. beléptetésnél, vészkijáratnál, beltéri ajtóknál. Kóddal vagy mágneskártyával lehet ezt megoldani. Technikailag lehetnek hagyományos kialakításúak, vagy fordított működésűek. Ha memóriás, akkor a visszazárás után nyitható még egyszer. Ajtóba és ajtótokba kell beszerelni.

Amikor az ajtón elektromágneses a zár

Működésük szerint több fajtája lehet; normál, fordított, reteszelhető, Normál: feszültségre nyílik, azaz ha elektromos árammal van ellátva, kinyit. Fordított: feszültségre zárva marad, ha ez meg lesz szüntetve, ki lehet nyitni az ajtót. Impulzus működésű, avagy a memóriás mágneszár esetén elég egy rövid impulzus löket, és az első becsukásig nyitva lesz az ajtó. Reteszelhető: csak egy pöcköt kell átállítani, és folyamatosan nyitva lesz az ajtó.

Mivel ezen szerkezetek valamilyen formában elektromossággal működnek, így felmerül a kérdés, mi a teendő áramszünet idején? Fontos, hogy folyamatos tápellátásban részesüljenek, így ezt meg kell oldani. Ezért drágábbak mechanikus társaiknál, viszont biztonságosabbak is. Könnyű felszerelni, telepíteni is. Ráadásul nincs olyan alkatrész amely alkalomadtán meghibásodhatna. Manapság már a modern szállodák többségében kártyás rendszer működik.