Így zajlik az autókulcs programozása

Mint minden, amit folyamatosan használunk, az autókulcsunk is megadhatja néha napján magát, de szerencsére nem kell kétségbe esnünk ilyenkor, hiszen nagy baj biztosan nincs!

Az autókulcs programozása nem egy túlságosan bonyolult feladat, és akkor van rá szükség, amikor azt tapasztaljuk, hogy a slusszkulcsunk nem működik megfelelően.

Minden járműbe melyet 1995 után gyártottak, belekerült egy úgynevezett immobilizer, vagyis az indításgátló, melynek köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen meglovasítani az autót.

Az indításgátló működése rendkívül egyszerű: Az autóba egy beépített elektronikai rendszer kap helyet, mely közvetlen kapcsolatba kerül az autó kulcsával, és csak ezzel az összeköttetéssel lehet a gépjárművet elindítani. Időnként azonban sajnos elő szokott fordulni az, hogy az immobilizeres slusszkulcsok meghibásodnak, megrongálódnak, elromlanak, melyek következtében nem tud, vagy nem tud teljesen kapcsolatot létrehozni közte és az autó között.

Mi történik akkor, ha tönkremegy vagy eltűnik az autónk kulcsa?

Szerencsére elmondható, hogy probléma esetén a rendszer teljesen újra programozható, melynek következtében létre jön egy „személyre szabott” kulcs, amely csak a mi autónkat tudja nyitni, és beindítani.

Abban az esetben, ha az eredeti autókulcsot volt szerencsénk elhagyni, egy kicsit már bonyolultabb a feladat, hiszen ilyenkor mindenképpen új kulcsot kell csináltatnunk.

Elveszített slusszkulcs esetében ne feledkezzünk meg arról, hogy a régi kulcsot le kell tiltani, azért, hogy még véletlenül se férhessen illetéktelen emberhez az autónk.

A kulcs újra programozása során először is sor kerül a fém kulcsprofil lemásolására, majd elkészül a chip. A korszerű technikai eszközök miatt ez a folyamat rendkívül gyors, és egyszerű, a szakember egy kábellel tudja az autót rákötni a számítógépére, ezután pedig egy speciális program használatával felprogramozza az autóra, majd a távirányító tanítására kerül a sor. Az egész folyamat ennyiből áll, ezután már csak rendezni kell a számlát, és mehetünk is a dolgunkra az autónkkal.