Egy másik kulccsal próbáltuk kinyitni vagy beindítani az autót? Mi a legrosszabb, amit történhet?

Manapság sokaknak van két autója, ami önmagában hordozza annak veszélyét, hogy nem a jó kulcsot tesszük bele a gyújtáskapcsolóba vagy épp a zárba. Persze lehetne mondani, hogy ezt úgy kerülhetjük ki, ha csak az egyik kulcs van nálunk, mert csak az egyik autót vezetjük, így a másikra nincs szükség, de a helyzet az, hogy ez nem túl életszerű. Azoknál az autóknál különösen nagy a kockázat, ahol nem központi zár nyitja az ajtót, mert ha rossz kulcsot nyomogatunk, akkor egyszerűen nem nyílik majd ki az autó, de ha kulccsal kell nyitni, akkor a zárba is beleszorulhat egy rossz kulcs, nemcsak a gyújtáskapcsolóba.

Ha szerencsénk van, akkor a rossz kulcs egyszerűen csak nem forog el a zárba. Beletesszük, próbáljuk forgatni, de nem mozdul. Persze ilyenkor sokan arra gondolna, hogy a kulcsuk nem működik, de feszegetés helyett inkább vegyük ki a kulcsot és ellenőrizzük, valóban a jó kulcs került-e a zárba, a gyújtáskapcsolóba. Ha igen, akkor vegyük elő a jót, máskor pedig együnk sokkal körültekintőbbek. Az persze megeshet, hogy a rossz kulcs megkarcolta a zárat, esetleg a gyújtáskapcsolót, és emitt gondok lépnek fel.

Ha beszorul a rossz kulcs a zárba vagy a gyújtáskapcsolóba, sem szabad pánikba esni.

A legrosszabb eset, ami megtörténhet, ha a rossz kulcs beleszorul a gyújtáskapcsolóba. Persze akkor sem fényes a helyzet, ha a zárral történik ez, de a zárcsere olcsóbb, mint kicserélni a gyújtáskapcsolót. Amennyiben a rossz kulcs beszorul, a legjobb, amit tehetünk, ha nem feszegetjük, mert ezzel csak rontunk a dolgon. Akár bele is törhet, vagy maradandó károkat okozhat, a javítás pedig költséges lesz.  Hívjunk inkább zárszerelőt vagy autószerelőt. Hogy melyik szerelő lesz a jó megoldás, néha nehéz megmondani.

Egyes zárszerelők nem foglalkoznak autózárakkal, de az autószerelők között is akad, aki ezt a problémát csak az alkatrész cseréjével fogja tudni megoldani. Mindenképp célszerű rákérdezni, hogy a kulcs menthető-e még, mert ha igen, legalább a másik autó kulcsát próbáljuk meg megmenteni.