Mi történik akkor, ha a kulcs nem megy bele a gyújtáskapcsolóba?

Senki nem szeret elkésni a munkahelyéről, mégis előfordul, hogy pont egy sietős napon nem tudunk időben elindulni az autónkkal. Megeshet az, hogy egyszerűen többszöri próbálkozásra sem fordul el a kulcs a gyújtáskapcsolóban, ez pedig rettentően bosszantó tud lenni. Ilyenkor, ha végül mégis sikerül elfordítani a kulcsot, könnyen lehet, hogy az út után nem tudjuk azt a kapcsolóból eltávolítani. Ezúttal annak jártunk utána, hogy milyen okai lehetnek annak, ha a gyújtáskapcsolóba beragadt a slusszkulcsunk.

3 ok, ami miatt a kulcs nem fog jól illeszkedni a gyújtáskapcsolóba

  • Ha a táskánkba, vagy egyszerűen a zsebünkbe tároljuk a kulcsunkat, akkor megsérülhet, és akár el is deformálódhat az. Sajnos nem ritka, ha ennek következtében induláskor nem tudjuk azt elfordítani, vagy éppen nem tudjuk kivenni azt a gyújtáskapcsolóból. Ha észrevettük, hogy eldeformálódott a kulcs, vagy egyéb sérülést találtunk rajta, keressük inkább elő a pótkulcsunkat, majd keressünk fel egy szakembert, aki szerencsére viszonylag rövid időn belül vissza tudja állítani az eldeformálódott kulcs eredeti formáját, vagy szükségesetén javasolni fogja azt, hogy legyen készítve belőle inkább egy másolat.
  • Sajnos télen nem ritka az sem, ha befagy az ajtózár. Ilyenkor ugyanis a zárhengerbe összegyűlt víz le tud fagyni. Ha azt gyanítjuk, hogy befagyott a zár, próbáljuk meg azt kiolvasztani. A legjobb, ha ehhez tudunk szerezni kifejezetten zárjégtelenítőt. Ahhoz, hogy így máskor ne járjunk, érdemes megnézni azt, hogy a szellőzőrendszer megfelelően működik-e.
  • Kevesen tudják, de előfordul, hogy a kulcs olyan gyenge minőségből lesz előállítva, hogy annak fogai a használat során gyorsan elkezdenek elkopni. Ilyenkor a kulcs lötyög a kapcsolóban, az autót pedig nem tudjuk elindítani. Ebben az esetben is érdemes lehet elővenni a pótkulcsot, hogy azzal a régi kulcsunkat összehasonlítsuk. Ha pedig a kopás legkisebb jelét látjuk az eredeti kulcson, akkor érdemes lehet azt kicseréltetni.