Az autózárakat is szükséges olajozni?

A bejárati ajtózárak estén gyakori, hogy akad a zár, ilyenkor pedig az olajozás vagy a grafitpor a megoldás. Az autózárak esetében már egy kicsit más a helyzet. Egyrészt ma már szinte csak központi záras autók vannak, így a legtöbben nem kulccsal, hanem távirányítóval nyitják az autójukat.

Persze még azért akadnak olyan autók, ahol nincs központi zár, így pedig a kulcsot bizony a zárba kell tenni, ha egyáltalán be szeretnénk szállni az autóba. Ha ilyenkor akad a zár, akkor a leggyakoribb eset, hogy valaki megpróbálta feltörni a zárat, erre pedig nem az olajozás lesz a megoldás.

Ha pedig a gyújtáskapcsolóba akad be a kulcs, esetleg nehezen forog benne, akkor pedig nem az jut majd először eszünkbe, hogy itt az ideje az olajozásnak, hanem hogy itt az ideje hívni a szerelőt. Ezt pedig jól is tesszük, mert a gyújtáskapcsolóba semmit sem érdemes belekenni, mert hatalmas nagy bajt tudunk vele okozni. Persze megeshet, hogy valóban olajozásra, kenésre szorul, de az ajtózárak esetén is sok az olajozási balest, mert rossz anyag került a zárba, az autónk épségét pedig még annyira sem érdemes kockáztatni, mint a bejárati ajtó zárját, hiszen egy jóval költségesebb szerelés juthat ki nekünk osztályrészül.

Amit soha ne kenjünk az autózárba

Ha mégis szükség van rá, hogy az autó zárját beolajozzuk, mert akad, akkor semmi esetre se a konyhába keressük a megoldást. Egyszerűbb, ha kenésre gondolunk, és nem olajozásra. Sokan az olajozás szó hallatán az étolajra asszociálnak, ez pedig egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a zár akadását megoldjuk vele. Az ajtózárak esetében sem javasolják, hát még az autózárak esetén. Ugyanez a helyzet az étkezési zsiradékokkal, mint a sertés vagy a kacsazsír. Mert ugyebár az olaj, az majdnem zsír, a pörköltben nem is számít igazán, de kenésnél egyáltalán nem mindegy.

Ha mindenképp elengedhetetlen a zár olajozása, akkor csak zárolajt, grafitport vagy WD-40 kenőanyagot használjuk. A WD-40 egy univerzális kenőanyag, mely számos kenési problémát megold, a zárak esetében is használható, még az autózárak esetében is bevethető.