A zárba vagy a gyújtáskapcsolóba törött az autókulcs? Létezik ilyen?

A zárba törött kulcsokról sok cikk szól, de arra álmunkban sem gondolnánk, hogy ez egy autókulccsal is megtörténhet. Pedig a valóság az, hogy az autókulcs is el tud törni. Jobbik eset, ha a zárba törik bele, az viszont nagyobb gond, ha a gyújtáskapcsolóba. Természetesen ennek több oka is lehet. Ahogy a bejárati ajtók zárjánál itt is a kulcs is okozhatja a problémát és a zár is, bár gyakoribb eset, hogy a kulccsal van a probléma, mert ép kulcs csak beleszorul a zárba, nagyon ritka esetben törik el, még akkor is, ha feszegetjük.

A gyújtáskacsolóba is leginkább akkor törik bele, ha a kulcs rossz. Az autókulcsok bár masszívabb anyagból vannak, mint a lakáskulcsok, azért megsérülhetnek, megrepedhetnek, ha pedig ez megtörténik, akkor könnyebben is törnek. Persze érdekes kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő. Az első reakciónk biztosan a pánik, de ha kicsit megnyugodtunk, akkor érdemes logikusan végiggondolni a lehetőségeinket, és az egyetlen amit tehetünk, hogy nem piszkáljunk, nem próbáljuk meg kiszedni, hanem hívjuk a szerelőt.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

Szerencsére az ilyen esetekben sem kell egyből temetni a kocsit, vagy már előre azon aggódni, hogy milyen drága lesz a gyújtáskapcsoló cseréje. Ha nem piszkáljuk, hanem azonnal a szerelő számát tárcsázzuk, akkor nagy rá az esély, hogy még menthető lesz a kulcs és a zár is, a gyújtáskapcsolóról már nem is beszélve. Sajnos, ha törik a kulccsal a zár is, akkor a zárcserét nem fogjuk megúszni. Ez leginkább akkor következik be, ha a zár törött volt, és ezért nem forgott benne el a kulcs, mi pedig egy sérült kulccsal próbáltuk meg kinyitni.

A gyújtáskapcsoló esetében viszont leginkább az áll fenn ilyenkor, hogy csak a kulccsal volt gond, egy ügyes szerelő pedig ki fogja tudni szedni a törött darabot a gyújtáskapcsolóból. Ha van pótkulcs az autóhoz, akkor már mehetünk is tovább a dolgunkra, ha nincs, akkor viszont másoltatni kell belőle. A törött kulcsokat nehéz másolni, de nem lehetetlen, így van rá esély, hogy nem lesz szükség a gyújtáskapcsoló vagy épp a zárak cseréjére.