Autózár hibánál kit hívjunk: a zárszerelőt vagy az autószerelőt?

Az autózárakkal is gyakran lehet gond, ha pedig ez megtörténik, sokan nem is tudják hirtelen, kit hívjanak? A zárszerelő tud segíteni inkább a problémánkon, vagy egyből az autószerelő segítségét érdemes kérni? Nos, erre igazán van általános tanács vagy szabály, mindkettő nyújthat segítséget, de mondhatja azt is, hogy nem az ő szakterülete. Ez leginkább problémától függ. Ugyanakkor a legtöbb esetben az autószerelőt szokták hívni, és ez nem véletlen.

A zárszerelők közül nem mindegyik ért az autózárakhoz is. Amennyiben az autózárba szorult a kulcs, akkor bátran hívhatjuk a zárszerelőt is, mert valószínűleg segítséget tud nyújtani a kulcs kiszedésében, esetleg a zárba törött kulcs esetén is a segítségünkre lehet. A zárat kicserélni viszont nem biztos, hogy tudni fogja. Amíg egy bejárati ajtó esetén a zárba törött vagy szorult kulcs megoldása egy egyszerű zárbetétcsere, ez az autónál nem biztos, hogy így van. Valószínűleg sokkal több időbe telik a javítás, ráadásul autómárkánként eltérőek a zárak, tehát a zárszerelőnél biztosan nem lesz pótalkatrész. Az autószerelő is csak rendelni tud majd.

A gyújtáskapcsolóba szorult vagy törött autókulcs esetén inkább az autószerelőt keressük

A legtöbben az autózár hibáknál is az autószerelőt hívják. Ez nem is csoda, hiszen könnyen megeshet, hogy nemcsak egy szimpla zárhibáról van szó, hanem akár a központi zár meghibásodásáról, mely egy rendkívül összetett probléma. Ha a zár hibásodik meg, bármilyen bajról is van szó, jobban járunk, ha az autószerelőt hívjuk, mert ő nagyobb eséllyel tud segíteni a bajunkon. HA viszont a gyújtáskapcsolóba szorul vagy törik be a kulcs, akkor mindenképp az autószerelőt kell hívni. A gyújtáskapcsolók cseréje nem a zárszerelők szakterülete.

Amennyiben az autókulccsal történik valami, és már menthetetlen, akkor pedig érdemes a még jó kulcsot elvinni az autókulcs másolóhoz, és kérni egy kulcsmásolást. Bár az autókulcs bonyolultabb szerkezet, mint egy bejárati ajtókulcs, már ezeket is lehet másolni a legtöbb esetben.