Amikor a központi zár bosszúságot okoz, avagy nem működik a távirányító

A központi zár feltalálása előtt is volt élet, ám miután ez megtörtént, nagyban megkönnyítette az autósok életét.

Nem kell minden ajtót külön kinyitogatni, és egy gombnyomással akár méterekkel arrébb is kinyithatjuk az autót, ha a párunk vagy a gyerekünk előbb odaér. Ez persze nem tűnik akkora előrelépésnek, hiszen eddig sem halt bele senki egy kis várakozásba, vagy épp abba, hogy meg kell kerülnie az autót, mindenesetre kényelmi szempontból igen is előnyös a központi zár. A távirányító jó dolog, de ha nem működik, komoly bosszúságot tud okozni.

Persze sokszor nem is a távirányító a gond, amikor nem tudunk beszállni az autóba, de azt szokták mondani, hogy ami elromolhat, az el is romlik, és ez alól a távirányító sem lehet kivétel. Ahogyan a tévé esetében, úgy a központi zár távirányítóját is előszeretettel nyomogatjuk, mindig erősebben, ha épp nem akar működni, de mindig válik be ez a megoldás. Ha többször próbálkozásra, vagy kis ütögetés után megoldódik a probléma, akkor gyanítható, hogy az elem merül, tehát a megoldás az elemcsere lesz. Ez egy meglehetősen egyszerű dolog, mert az autókulcs másolással foglalkozó kulcsmásolókban ezt a problémát is tudják orvosolni, így hamar megoldódik majd a gondunk.

Ha nem az elem merül le, akkor mit tehetünk?

Ha megtörtént az elemcsere, és a baj meg is oldódott, akkor más teendőnk nincs. Viszont megeshet, hogy nem a merülő elem volt a ludas, hanem valami komolyabb gond van a háttérben. Az egyik ilyen lehetséges eset, ha a távirányítót újra kell programozni, mert valamiért elállítódott. Ezt magunk nem fogjuk tudni megtenni, érdemes szakembert felkeresni, aki újra szinkronizálja az autónk központi zárját a távirányítóval.

Amit viszont semmiképp se tegyünk, hogy megpróbáljuk feltörni a saját autónkat. Ez egy meglehetősen ostoba ötlet lenne, ráadásul nagy kárt is okozunk. Persze mindenki siet, és érthető, ha nem szeretnénk elkésni, így könnyűnek tűnhet, kinyitni kulccsal az ajtót, már ha erre van lehetőség, és riasztó hanggal kísérve elindulni, de jobban járunk, ha inkább a szerelőt hívjuk.