Alvázszám kérése autókulcs készítéséhez

Már több mint öt éve foglalkozunk autókulcsok másolásával magas színvonalon és a folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően, a típusok és gyártási évek is egyre tágabb volumenben megoldhatók. Az autókulcs javítás és kulcsház-csere a mindennapos feladataink része, amelyre az átlagos autók esetében nagy raktárkészlettel vagyunk felkészülve.

Tapasztalatunk szerint kevés az olyan autógyártó, aki egy-egy modell kulcsait úgy készíti el, hogy egy sima utángyártott kulccsal helyettesíteni lehessen. Van ilyen, csak nem túl sok. Továbbá sok autókulcs gyártó, mint pl. a Delphi vagy a Denso eladja nemcsak a gyártóknak a kulcsokat, hanem az autókulcs nagykerek részére is.

Nagyon sok árajánlatot készítünk és az ajánlatok túlnyomó többségéből rendelés is lesz. Amelyik típusoknál nem megoldható a kulcsutánpótlás azonnal, raktárról, azokat megrendeljük.

Miért nem tartunk minden kulcsból raktáron, amikor nincs végtelen számú autó? A válasz az, hogy az autókulcsok elektronikai paneljéből viszont végtelen-féle van. Nagyon sok gyártó a kulcsot, mint komfort elektronikai eszközt, attól vásárolja meg, aki a központi vezérlő egységet is gyártja az autóba. Ezért fontos, hogy csak az adott alvázszámhoz rendelt elektronikai panel lesz az autóval megfelelő.

Szinte minden autókulcs megtalálható már az eBay-en, de ott csak olyan általános kulcsokat adnak, amik a legtöbb autóhoz jók lehetnek. Ráadásul találkoztunk már olyannal is, aki az interneten vásárolt kulcsát hozta és az használt kulcs volt. Már egyszer felprogramozott kulcsot csak drágán és bonyolultan lehet újra felhasználni.  A hozott kulcsokról egy másik blogban írunk majd.

Sok esetben még az alvázszám sem segít a komplett távirányítós kulcs rendelésében, hanem egyéb információra is szükség van. A legtöbb esetben ezek az információk a kulcson rajta vannak. Pár évvel ezelőtt a Volkswagen autókulcsok esetében szinte minden esetben kellett alvázszám, csak abból lehetett az autóhoz való kulcsot készíteni. Mostanra árnyaltabb lett a helyzet, de az újabb típusok, főként a keyless-go kulcsok esetében, továbbra is fontos az alvázszám.

A Toyota proxy smart kulcsok esetében alvázszámra csak akkor van szükség, ha a kulcson lévő matricáról a felirat és a számok már nem olvashatók ki. De még ebben az esetben is kell egy Page adatot olvasni a kulcsból. Ezért telefonon egyeztetünk a megrendelővel, hogy hozza el a kulcsot és mi kiolvassuk a benne szereplő adatot. Így már minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy kulcsot rendeljünk hozzá.

A márkaszervíz számára is nélkülözhetetlen adat az alvázszám, sőt, a legfontosabb! Sok olyan szervíz van, aki már előre programozott kulcsot rendel a központi vállalattól, és úgy érkezik meg hozzájuk a kulcs, hogy az elő van készítve az adott autóhoz. Van, ahol még a szerviz-penge is le van másolva előre, mivel az alvázszám alapján tudják a vágási kódot.

A Hyundai és Kia modellek a programozáshoz szükséges PIN kódot az alvázszámba generálják, sőt még a kulcs vágási kódja is lehívható. Megfelelő programmal egy ilyen autóhoz a kulcs könnyen programozható, ha megvannak ezek az adatok.

06-70-679-6363