A kocsikulcs meghibásodásának okai

Nagyon sokakkal esett már meg, hogy mikor megpróbálta kinyitni vagy elindítani az autóját, az egyszerűen nem sikerült, mert a kulcs nem működött. A legtöbben ilyenkor azon kezdenek el gondolkozni, hogy vajon mi is lehet ennek az oka. Lehet, hogy ilyenkor gyorsan eszünkbe is jut a meghibásodás oka, azonban előfordulhat az is, hogy egyszerűen nem tudunk rájönni. Ilyen esetekben érdemes, ha már alapban is tisztában vagyunk a kocsikulcs meghibásodásának lehetséges okaival.

A kocsikulcsok típusai

Ahhoz, hogy diagnosztizálhassuk a problémát, mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen típusú kocsikulccsal is rendelkezünk. A leggyakoribb típus a hagyományos kocsikulcs, amely csupán egy egyszerű fizikai kulcs, amellyel kinyithatjuk a kocsiajtót, és elindíthatjuk a motort. Ilyen kulccsal csak az 1995 előtt gyártott autók vannak ellátva. Ezt követően ugyanis már transzponder kulccsal ellátott autókat kezdtek gyártani. Ebben az esetben a kulcsban van egy adó, amelynek kommunikálnia kell a hozzá illeszkedő vevővel az autóban ahhoz, hogy az autó felismerje a megfelelő kulcsot. Ennek köszönhetően jött létre mára már a kulcs nélküli beszállás lehetősége is. Az ilyenek esetében a kulcson csak egy gomb van, amely távirányítóként működik.

Mi lehet az oka annak, ha nem működik a kocsikulcs?

A kocsikulcs működésképtelenségének a legszembetűnőbb oka persze az, ha a kulcs törött, vagy beletörik a zárba. Azonban az is előfordulhat, hogy a kulcs annak ellenére is megsérült, hogy nem tört el. Elég, ha csak egy-egy alkotóeleme törik le vagy sérül meg, és a kulcs használhatatlanná válik. De vannak egyéb okok is, amelyek nem ennyire egyértelműek. Például lehetséges, hogy maga zár sérült meg. Természetesen a modernebb autók vezetőinek nem valószínű, hogy ezzel a problémával szembe kell nézniük, hiszen ők nem fizikai kulccsal nyitják az ajtóikat. A régebbi autóknál azonban előfordulhat, hogy a zár a hibás vagy egyszerűen csak már nagyon leharcolt. Ahogy az is lehetséges, hogy valamilyen piszok vagy szennyeződés került bele.

Ugyanakkor a hiba kereshető a gyújtószerkezetben is, hiszen a kulcs ehhez is kapcsolódik. Amikor indítani szeretnénk a kocsit a kulcsunkkal, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem a kulccsal van a probléma, hanem az autó gyújtószerkezetével. Ezen felül az is lehet a kulcs működésképtelenségének a hátterében, hogy lemerültek az elemek benne. Ez a probléma nem fordul elő a régebbi autók tulajdonosainál, azonban az elemmel működő autókulcsok esetében nagyon is valószínű. Szerencsére azonban ebben az esetben a legkönnyebb megoldani a problémát. Nagyobb a baj, ha távirányítással működő kulcsunk belseje sérült meg. Ugyanis, ha valami probléma van a kulcsunk vagy az autónk elektronikájával, akkor a kulcs nem fog működni. Ugyanezeknél a kulcsoknál lehet probléma, ha a kulcs nem lett beprogramozva. Ugyanis minden kulcs csupán egyetlen autóhoz illik csak, és ha nem megfelelő a programozás, akkor az autó nem fog kinyílni. Így például az utángyártott kulcsokat is újra kell programozni, ha azt szeretnénk, hogy működjenek. Egyébként, ha utángyártott kulcsot veszünk, akkor különben is különös figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a kocsinkhoz illeszkedőt vásároljunk, különben nem fog működni.

Milyen esetekben segíthet az autókulcsmásolás?

Természetesen, ha az egyszerű fizikai kulcsunk sérül meg, vagy törik el, akkor mindenképpen segítségünkre lehet a kulcsmásolás. De ugyanez a helyzet a legtöbb modern autó és kulcs esetében is, annyi különbséggel, hogy itt a másolásnál jelen kell lennie az autónak is, hiszen a kulcsban lévő chip programját is le kell olvasni, másikra másolni, és az autóhoz illeszteni. Ez a helyzet abban az esetben is, ha a kocsikulcs valamilyen elektronikus alkatrésze hibásodott meg. Persze, ha ez a hiba, akkor lehet, hogy az eredeti kulcsot is meg lehet javítani.