Indításgátló transponder chip, vagyis immobilizer

A nevében is benne van, hogy indításgátló – hogyan működik?

A kulcsnak a fejében van egy transzponder (áramkör), amely a gyújtáskapcsoló köré helyezett antenna segítségével kommunikál a motorvezérlővel (ECU).  Ha a megfelelő adatot kapja a kulcsból, akkor az autó motorja indítható. Ha csak egy chip nélküli kulccsal akarjuk elindítani az autót, az nem fog sikerülni. Filmekben látható, hogy két drót összeérintésével elviszik az autót, ez már az indításgátlóval felszerelteknél nem lehetséges.

Az indításgátló chipek az autóiparban már több mint két évtizede kötelező elemként vannak jelen az egész világon. A korábbi transponderek egyszerűbb “fix” kódokat tartalmaztak, majd ezeket elég hamar leváltották az ugrókódos megoldások. Az ugrókódos transzponder chipek másolása összetettebb, drágább művelet.

Napjainkban bizonyos autó típusoknál extra, valahol alapfelszereltség a kulcs nélküli ajtónyitás (közelítő kulcsos megoldás) és a start-stop rendszer (ahol szintén csak az a lényeg, hogy a sofőrnél legyen a kulcs, de nem kell azt elővenni).

Ez a rendszer biztonságosabbnak nem mondható, viszont nagyon kényelmes, így nem valószínű, hogy ez a fejlődési irány változna a jövőben.