Mit tegyünk, ha befagyott az autó zárja?

Lassan itt a tél, közelednek a kemény éjszakai fagyok és bizony több százezer autó a szabadban tölti a téli időszakot. Ilyenkor gyakran előfordult, hogy a zár befagy, az autó pedig nem nyílik. Hogy mit tehetünk ilyen esetben? Először is ne essünk kétségbe, ne feszegessük, ne próbáljuk erőszakkal, erővel kinyitni az ajtót, mert így nem csak a kulcsban, hanem bizony a zárban is okozhatunk károsodást. Ezzel pedig még nagyobb anyagi kárt is okozhatunk.

Megelőzés, karbantartás

Mint ahogy minden zár esetében, az autózár tekintetében is fontos a karbantartás. Érdemes olajozó spray-vel megolajozni még ősszel, így elkerülhetők a téli fagyások. Arra is érdemes figyelni, hogy ha télen mossuk az autót, akkor figyeljünk arra, hogy alaposan száradjon meg. Ma már kaphatók különböző típusú, méretű, összetételű zár jégoldók, melyeket természetesen ne az autóban tároljunk. Ha pedig nincs nálunk ilyen jégoldó, akkor jöhetnek a megoldások.

Hajszárító igen, forró víz nem

Ha otthon vagyunk, akkor egy kis hajszárítózással percek alatt megoldhatjuk a helyzetet és kinyithatjuk a befagyott zárat. Forró vízzel azonban nem tanácsos kísérletezni. Ez ugyan ugyanúgy kiolvasztja a zárat, de a víz bizony újra megfagy, ez pedig még nagyobb károsodáshoz vezethet.

Öngyújtó, körömlakklemosó

Ezek is jó megoldások, igaz, ilyenkor tanácsos a kulcsot felmelegíteni az öngyújtóval és nem a zárat, hisz a magas hőmérséklet károkat okozhat a zárban. Manapság szinte mindenkinél van alkoholos kézfertőtlenítő, ez is jó megoldás lehet, de ugyanígy az alkoholos körömlakklemosó is segít a fagyás felszámolásában. Egyszerűen kenjük be a kulcsot kézfertőtlenítővel és harminc másodpercre dugjuk be a zárba, ezután fordítsuk el.

Olyan tanácsok is keringenek a neten, hogy dugjunk szívószálat a zárba és ezt a leheletünkkel melegítsük addig, amíg meg nem olvad a jég és bele nem megy a kulcs. Ez nyilván egy időigényesebb folyamat, és nem olyan sűrűn hord magával az ember szívószálat, valószínűbb egy öngyújtó vagy épp kézfertőtlenítő.