Nem elég egy kulcs

Új autó vásárlása esetén, mindig két darab kulcsot kapunk az autóhoz. Viszont már egy használt autó vásárlásakor, vagy amikor egy autót külföldről hozatunk be, akkor az autónak egy egyik kulcsa gyakran elkallódik, vagy nincsen meg. Hajlamosak vagyunk elfelejteni a nagy örömben, hogy az egy kulcs az nem biztos, hogy elég lesz, sőt!

Tapasztalatból mondjuk, hogy egy tartalék kulcsnak otthon mindig lennie kell! Autómárkától függően egy autókulcs-másolás ára 17.000 Ft-tól akár 100.000 Ft-ig is terjedhet, ilyenkor szokták mondani az ügyfelek, hogy azért, csak, hogy otthon álljon a szekrényben, inkább kösz, de nem.

Egy minapi esetet említenék, amikor is bejött hozzánk egy úriember egy Opel Astra kulcsmásolásra. Tájékoztattuk a részletekről, az árakról, miután ki is viharzott, hogy neki ez ennyi pénzt nem ér. Nem tudjuk pontosan a részleteket, de pár nappal később az autókulccsal együtt elvesztette a táskáját, és valahogyan megint betért az üzletbe segítségkérés céljából. Persze mi már más költségeket is hozzáadtunk az előző ajánlatunkhoz, hiszen nem tudunk másolatot készíteni egy nem létező kulcsról. Először is autót először rongálásmentesen ki kell nyitni a helyszínen. Ki kell szedni a gyújtáskapcsolót, azt behozni az üzletbe, kulcsot készíteni hozzá, majd a többi ajtózárat (utal oldali, csomagtartó) hozzá kell kódolni, majd visszaépíteni a gyújtáskapcsolót. Továbbá most már kellett egy tartalék kulcs is, a helyszíni immobilizeres kódolásról már nem is beszélve, mert ugye kellett az indításgátló chip is a kulcsba. Ráadásul ügyfelünk parkolása is lejárt, és nem tudott új jegyet betenni a szélvédő mögé, a mobilfizetésről meg a nagy kavalkádban el is felejtkezett.

Ebből a tanulság, hogy ha másolt volna egy kulcsot huszon-egynéhány ezer forintért, akkor csak a tartalék kulcsot kellett volna elhozni, így viszont közel százezres nagyságrendről beszéltünk már kompletten. Úgyhogy nem elég az egy kulcs, másoltasson időben!