Autókulcs – chip

Az autókulcsokba beépített indításgátlót a biztosítótársaságok szorgalmazták, illetve találták ki, mégpedig úgy, hogy kikötötték, hogy csak abban az esetben hajlandók biztosítást kötni, ha van immobilizer az autókulcsban. Erre azért volt szükség, mert nagyon sok autólopás történt, így sokat kellett fizetniük. Innen indul az immobilizer története, mert a gyártó cégeknek ezt bele kellett építeni az indítókulcsokba. Az 1995 gyártási évtől kezdődően, alaptartozéknak kellett lennie az immobilizernek, azaz indításgátlónak az autóban.

A gyári autókulcsokban lévő micro chip-ről annyit kell tudni, hogy kommunikál az autóba épített indításgátló dobozzal (immo doboz), azaz továbbítja a rajta lévő adatot az autó felé. Amennyiben az autó elfogadja ezt az adatot, akkor elindul. Ha bármilyen hiba lép fel, vagy nem másolták rá az új kulcsokra ezt a gyári adatot, akkor a másolt kulcsok nem fogják indítani az autót.

Ez a kommunkáció a következőképpen történik. A gyújtáskapcsolóra van erősítve egy ún. olvasó antenna, amely rádiófrekvencián működik. Amikor elfordítjuk az autókulcsot a gyújtáskapcsolóban, akkor a fedélzeti computer vagy immobilizer egység kiolvassa a chipben tárolt adatokat és ellenőrzi, hogy az megfelelő-e. Ha megfelelő, akkor lehet indítani az autót. Ez a chip és a rajta lévő adat természetesen minden típusnál más és más.

A transponder vagy chip esetében kétféle lehetőség van, vagy rá van integrálva vagy pedig van egy külön helye a távirányítóban és oda betehető. Ha külön behelyezhető a chip, azt nevezzük különálló transzpondernek.

Ha nem indul az autó, nem veszi be a jelet, ha a kulcsmásolásnál a chip nem lett felprogramozva, forduljon hozzánk bizalommal! Amennyiben a már lemásolt kulcsban van hely kialakítva a chip számára, akkor vállaljuk annak behelyezését, feltanítását és autója indulni fog! Mindent egy helyen: a Kulcskirályban! Telefon: 06-1-312-2064 vagy 06-70-679-6363