Autók, processzorok és immobilizerek

Kezdésnek rögtön egy egyszerű példa és gyakori eset. Adott pl. egy Opel G-Astra 2000 évjárat. Elhagyták a kulcsait és az autó nem indítható. Sokféle mód létezik a kulcs pótlásra. Valaki egyből a hivatalos szervizhez fordul, akik bár megcsinálják hetek alatt, az ár, amit adnak vetekedhet az autó értékével. Ezt a megoldást nem javasoljuk. Létezik olyan is, hogy egy mobilkulcsos szaki kimegy, szétszedi az autó ajtaját, kiszedi belőle a zárat, az alapján elkészíti a kulcsot, de ezzel még mindig csak nyitni/zárni lehet. Az immobilizer miatt az autó nem indítható.

A legegyszerűbb megoldás kiszedni az autó immobilizer egységét. Ez az Opel Astra esetében könnyen hozzáférhető helyen található. Ebben az egységben minden adat megvan ahhoz, hogy egy olyan kulcsot készítsünk, amivel már indítható az autó. A kulcs fizikális marási adatai, valamint az autó immobilizer kódja is kiolvasható ebből az egységből. Mi, az üzletünkben, a piacon kapható egyik legjobb programozó gépet használjuk erre a célra. Kollégánk több mint 15 éves tapasztalatának és a kiváló minőségű forrasztó állomásnak köszönhetően, hiba és probléma mentesen végezzük el ezeket a műveleteket.

Miután ügyfelünk elhozza hozzánk a kiszerelt immo egységet, mi szétszedjük. Ezután az elektronikus panelen található adathordozót (Eeprom vagy processor) kiolvassuk és ez alapján megírjuk a kulcs indításához szükséges chipet.

Miután visszaszerelték az egységet már semmit nem kell programozni vagy kódolni, az autó indulni fog.

A folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően, nemcsak a régebbi típusú autókhoz tudunk kulcsot készíteni, hanem például egy újabb BMW-hez is.

BMW esetében, az úgynevezett EWS vagy CAS modult szereljük ki az autóból. Gyárilag ebben vannak tárolva a kulcs adatok. Szintén forrasztásos technológiával kinyerjük a szükséges adatokat. Majd ez alapján meg lehet írni az indítókulcsot.

Legyen szó akár Fiatról, Citroënről, Mercedesről, Hondáról, stb, mi nagyon sok típusnál tudunk segíteni, ha minden kulcs elveszett. Mégpedig anélkül, hogy az autót ide kelljen hozzánk vontatni.

Az immobilizer egységből való kulcskészítés ugyanakkor sok esetben biztonságosabb, mint az OBD csatlakozón keresztül való programozás. Ilyenkor minden adatot mentünk, nem fordulhat elő olyan, hogy programozás során véletlenül adatokat töröl a diagnosztikai gép, amire sajnos már volt példa.

Ha bármi történne, az kiolvasott adatokat bármikor vissza lehet írni, így az autóban bármikor vissza lehet állítani az eredeti állapotot.

Ugyanakkor a kulcskészítés sikerességének aránya is sokkal nagyobb. Volkswagen Passat B7 esetében, a kulcskészítés megoldható OBD csatlakozón keresztül és immo egység alapján is.

OBD-s programozás esetén a következő hibákkal találkozhatunk. Nincs kommunikáció az autó vezérlőegységével, nem olvasható kód az autóból, programozás során lefagy a rendszer, stb. Számos dolgot tudnék még felsorolni. Ezzel szemben az immoegység alapján való kulcskészítés szinte hibalehetőség mentes, 100%-os. Ezért mi mindig ezt az opciót választjuk. Időben egy kicsit tovább tart, mivel szerelni is kell, de sokkal megbízhatóbb.

Azért nem kell megijedni és arra gondolni, hogy minden autót szét kell szedni ahhoz, hogy kulcsot készítsünk. A legtöbb esetben probléma mentesen el lehet készíteni a kulcsot az OBD szervizcsatlakozón keresztül is. Illetve a legtöbb esetben az autó immo chipeket könnyen lehet másolni egy erre alkalmas készülékkel.

Ez a szakma folyamatosan fejlődik, így folyamatosan kell fejlesztenünk a gépeket, programjainkat. Így biztosítani tudjuk, hogy az jelenleg elérhető autótípusok többségéhez tudjunk kulcsot illeszteni.

06-70-679-6363